Biluthyrning Östersund
Hyrbilguiden.se jämför priser från många hyrbilsföretag och hittar bästa pris på biluthyrning. Alla priser på hyrbil i Östersund inkluderar nödvändiga försäkringar och fri körsträcka.
Östersund miniguide
Upptäck Jämtland! Hyr en bil i Östersund och utforska de jämtska landskapen i Norrlands södra inland – en fantastisk upplevelse inte bara för de natursköna vyerna utan även för områdets rika historia och kultur. Staden är en av två svenska städer med fjällutsikt och från de pittoreska gatorna kan de vackra jämtska fjällen beskådas. Utöver stadens naturnära karaktär erbjuder staden även besökande traditionell arkitektur, olika kulturella evenemang och badmöjligheter i Storsjön. Upptäck alla pärlor med hyrbil.
Guide till Östersund
Östersund är tillsammans med Kiruna de enda två svenska städerna med fjällutsikt vilket skapar en unikt naturnära känsla mitt i stan. Från de pittoreska gatorna – även kända som gränder för östersundarna – kan det jämtska fjällandskapet beskådas. Staden är med sina mer än 50 000 invånare Norrlands fjärde största stad. Utöver stadens unikt fjällnära läge erbjuder Östersund även besökare på traditionell arkitektur, olika kulturella evenemang och badmöjligheter i Storsjön. Med Östersund som utgångspunkt är det lätt att ta bilen och besöka närliggande Åre (100 kilometer), Sveg (187 kilometer) och Strömsund (100 kilometer).
Östersund är i och med sitt geografiska läge oftast kallat Sveriges mittpunkt. Planerna på att grunda en stad i Jämtland började redan efter att Sverige erhöll landskapet från Danmark–Norge år 1645, men på grund av politisk orolighet till följd av att Jämtlands nationella tillhörighet fortsatte att skifta skulle det dröja ända till 1786 innan staden grundades, då under kung Gustav III. Ur strategisk handels- och militärsynpunkt var Östersund av stor vikt men stadens utveckling gick långsamt, främst på grund av Frösön som under sekler hade varit en viktig knutpunkt för mycket handel inom Norrlands inland.
- Norrlands fjärde största stad med över 50 000 invånare
- Natur- och fjällnära läge
Det skulle dröja ända tills 1879 och invigningen av Tvärbanan – som knöt ihop Sundsvall och Trondheim – för att staden skulle växa. Och då med riktig växtvärk: På tio år gick Östersund om tio svenska städer i invånarantal och drog till sig folk från den jämtska landsbygden men även nybyggare från resten av landet. Detta bidrog till att stadens unikt kulturella karaktär bildades och som tog sig olika uttryck, bland annat genom bildandet av flertalet så kallade folkrörelser, såsom nykterhetsrörelsen, baptiströrelsen och arbetarrörelsen. Sistnämnda organiserade redan år 1890 en första maj-demonstration.
Under 1900-talet fortsatte stadens befolkning att öka och många av de trähus som tidigare hade utgjort staden fick ge vika för byggnader i sten, men idag präglas staden av en arkitektonisk mångsidighet med inslag av nygotik, nyrenässans, jugend, och funktionalism. Stadens långa fikhistoria har gett upphov till att Östersund idag är en av Sveriges cafétätaste städer. På ett av de många anrika caféerna blev världens första smörgåstårta serverad på 1960-talet och än idag njuter östersundarna gärna av en rofylld fika. Utöver flertalet museum finns även det sydsamiska kulturcentret Gaaltije som är en viktig institution för det sydsamiska kulturarvet.
Upptäck Östersund och Jämtland med hyrbil
Från vikingatidens självstyrande bonderepublik – som styrdes av ett av världens äldsta parlament – genom lång tid av norskt styre har den jämtska kulturen jämsides med den sydsamiska bevarat sin unika karaktär. Detta kommer sig bland annat av landskapets historia efter att ha tillhört både Norge och Sverige, vilket ger sig uttryck i den jämtska landskapsvapnet som utgörs av en älg som attackeras från väster och öster. Den långa självstyretraditionen påminns idag med projektet Republiken Jämtland. Trots djupgående förändringar har jämtlänningarna bevarat sin unika kulturella identitet, vilket idag gör att Jämtland är ett av de landskap med flest personer bosatta på landsbygden.
Traktens naturnära karaktär och starka allmogekultur kan upplevas genom att resa med bil i de jämtska bygderna. I Åre kommun lockar bland annat vattenfallen Tännforsen och Ristafallet (12 mil, 95 minuter) många turister med sina förtrollande vyer. Historisk iscensättning, så kallad levande historia, är även ett välkänt nöje i dagens Jämtland och kan upplevas på länsmuseet Jamtli i Östersund, vilket enkelt nås med bil. För att få djupare inblick i den jämtska historian finns ett frilufts- och arbetslivsmuseet Fröå Gruva, vilket erbjuder vattenkonst, produktionsanläggningar och övernattningsmöjligheter i gruvbyn och ligger 10 kilometer och lika många minuter utanför Åre.
Förutom pittoreskt traditionella byar har även fjäll- och skidturismen blivit populära attraktioner i regionen, främst i Åre som ligger en timme (95 kilometer) från Östersund. Vintersportsfantasten hittar lika mycket förströelse och utmaningar som fjällvandraren, tack vare södra Norrlands vidsträckta landskap som kan charma varje stadsbo. Åre är idag den största alpinsportorten i Sverige, med tillhörande skidområde och landets alpina nationalarena, där tre världsmästerskap och över 100 världscuptävlingar har arrangerats, och erbjuder ett rikt ute- och nöjesliv under vintersäsongen.
Utöver den framträdande allmogekulturen utgör även den sekellånga sydsamiska närvaron i området en viktig del av Jämtlands kulturlandskap. Det sydsamiska kulturområdet sträcker sig över södra Norrlands inland och är avskilt gentemot de andra samiska områdena genom språket – sydsamiska – som tillsammans med ume- och nordsamiska utgör tre av Sveriges officiella minoritetsspråk. Rennäringen har historiskt sett varit viktig för områdets samer och är sedan slutet av 1800-talet är organiserad i samebyar. För den som vill lära sig mer om den samiska kulturen och rennäringen går det att besöka Njarka sameby vid Häggsjön, 130 kilometer och cirka 90 minuter väster om Östersund.
Flygplats
Den internationella flygplatsen Åre Östersund Airport på Frösön i Jämtland är belägen runt 85 kilometer öster om Åre och 10 kilometer väster om Östersund. Flygplatsen är Sveriges åttonde största med 530 983 passagerare 2017 och erbjuder året om reguljära flygförbindelser till Umeå och Stockholm och under säsong erbjuds reguljärflyg till Göteborg, Malmö, Köpenhamn, Berlin och London. Under sommarsäsongen erbjuds även charterflyg till Antalya (Turkiet), Chania och Rhodos (Grekland) samt till Split (Kroatien).
Flygplatsen har en avgiftsbelagd kort- och långtidsparkering. Swedavia har en informationsdisk på flygplatsen och det tillhandahålls trådlös internetanslutning. Flygplatsens gastronomiska utbud är öppen vid alla avgångar och erbjuder bistromeny, kaffe, smörgåsar och korv med bröd. Det finns inga hotell just vid flygplatsen men 3 minuter från flygplatsen finns Quality Hotel i Frösö Park samt flera hotell i Östersund. Flygplatsen erbjuder även två konferenslokaler och en eventhall.
På Åre Östersund Airport finns det möjlighet att hyra bil hos kända internationella företag så som Avis, Europcar, Hertz och Sixt. De populäraste resmålen med bil är Östersund och Åre. Förstnämnda ligger på blotta 10 minuters avstånd med bil och restiden till Åre är runt en timma. Då flygplatsen är belägen på Frösön ligger även den natursköna Storsjön nära, som erbjuder många möjligheter till bad och andra naturupplevelser.
Trafik
Utanför flygplatsen passerar Länsväg Z 614, som går till centrala Östersund, samt ansluter till E14 i Ytterån. E14 är en europaväg som börjar i Trondheim i Norge och slutar i Sundsvall och är 449 km lång, varav de 350 km i Sverige är landsväg hela sträckan. E14 liknar en motortrafikled en sträcka förbi Östersund, men är inte skyltad som det. Inom Norge är E14 landsväg utan trafikplatser eller tunnlar mellan gränsen och Stjørdal.
Flygplatsen är benägen där E14 korsas med E45, som börjar i Alta i Norge och slutar på Sicilien i Italien och är cirka 5 190 kilometer lång. Med sina 1690 km på svensk mark är den landets längsta väg, från Karesuando till Göteborg. Utanför Östersund är vägen en landsväg med 90 km/h och passar bra att användas för att besöka de södra delarna av Jämtland, så som till exempel Sveg.
Båda europavägarna som passerar Åre Östersund Airport är huvudsakligen tvåfilig asfalterad landsväg av bra standard. Det är de enda två europavägar som korsar Jämtland och har således anknytning till ett antal mindre vägar inom regionen. Trafikförhållandena är förhållandevis lätta med få fordon, med undantag för sträckan mellan Åre Östersund Airport – Åre under turistsäsongen under vintermånaderna. Tillika kan vägförhållandena under vintern vara förrädiska med is och snö på körbanan, varför det är viktigt för förarna att tillta extra försiktighet. Detsamma gäller risken för vilt – mestadels älg och ren – som främst under höstens jaktsäsong kan dyka upp på vägen.